Friday, April 16, 2010

Taktik Korang Bile Xde Duit..

yeah, i tink this situation often occur kat dak2 yang nga study sameade poli, university, atau pemende segale maktab la korang masuk.. 


haha, mmg diakui, kalau nak pakai uet ptptn tu sampai hujung sem even 4 bulan pon mmg x cukup der... kene pulak kalu yang course korang pakai rm banyak2 nak wat projek la, pe la... huhu, buku lak macam xde je yang murah2 kan.. hadus.. kecewa sorang2 lam hati ble tgk baju baru kat Romp xpon Padini.. nak buat macamane.. 






so, setelah mengkaji lebih kurang dari stahun stengah kat Utm nie, aku dapat satu konklusi ttg macamane budak2 u nak setel masalah tade duet dowang.. haha, fakta atau auta, aku pown xtawu..


1. korang yang paling penting akan cari duit kertas atau syiling yang tertinggal kat dalam poket suar levis xpown suar pape la yang tersangkut blakang pintu tu... kan? kan? pastu kat dalam sweater xpon baju bengkel korang yang tersidai baekk kat pintu loker...


2. pastu, kalau x jumpe gak automatically nye dowang akan duduk kat meja study, pandang atas bawah je meja tu macam nak bg first kiss, padahal mate tgh scan duet yang tersangkut celah2 meja tu kan? tp korang stakat tgk ngan scan je dulu, sbb roomate korang ade.. segan ar kantoi tade duet.. kan?? kan?? jgn tipu yea...


3. pastu, dengan mase yang sesuai untuk menyelongkar ( bile roomate korang kuar bilik o tidor ngan nyenyak) korang pown akan check satu persatu secara detail dan tulus mane duet2 korang.. slalunye korang akan jumpe duit dalam cawan tempat korang letak pen/pensil korang.. duit syiling ar slalunye... then, kat celah2 buku tebal korang tu yang sminggu skali bukak or tunggu final baru nak bukak tu.. 


4. ha, pot paling penting dalam drawer meja korang tu kan.. dengan semak penuh barang nye dalam tu, korang pun meletakkan harapan yang tinggi bahawa wang kertas wane biru ade la skeping dua dalam tu kan.. aduhh.. sadis..


5. pastu, kalau x jumpe gak, korang pown akan baring kat katil korang, pk ape tindakan seterusnye sambil mengeluh panjang.. yea la, sape x pening, kelmarin baru soh mak masuk duet, kang nak mntak kene leter lagi, duet lam akaun tade dah.. then, korang pown bangun la slow2 g bilik air, amik air smayang.. ( huhh, baru ingat nak smayang bile da tade duet kan..) 


6. pastu korang pown ngan hati kering nye pg la capai tepon bimbit korang yang mahal tu hasil duit ptptn kerajaan bg, untuk menalifon pakcik sedare @ abg @ kakak tersayang  korang tu, pancing baek punye cakap duet habis photostat notes, pastu bayar duet g kem, dan pelbagai lagi bedaah korang untuk memastikan mangsa2 tersebut cair di hujung talifon...


7. then, muncullah janji2 manis mangsa tersebut, "ok2, sok g cucuk eh, blajar elok2"...
korang pown dengan tersenyum nye baring balik kat katil... pastu perut korang otomatik berbunyi..  dengan penuh keyakinan, korang kuar bilik g cari member korang bilik sbelah, pinjam duit 10rm, sambil berkata "aku pinjam duet ko lu eh, sok aku bayar, mak aku nie ha x masuk duet ag nie.." .... 


padahal... sadis...





3 comments:

I n n z said...

kite kalo duet da abeh.
salu msg jeh ibu.
ckp abeh duet sbb bla bla
bg alsan logic2 cket.
pdhl x pun. hehe ;)

sophie said...

ish rosa!teruk2..hahaha

FameBiru said...

ate da tgk kat padini..
selera ank owg kaya,mmg lar x mmpu..
hahaha..!!